^
özevren

Buzağı Yetiştirmede Ayran

C. Sarıcan

Buzağı Yetiştirmede Ayran

Buzağı Yetiştirmede Ayran

Buzağı büyütmede ayran içeceği kullanımı büyük işletmelerde hem iş kolaylığı sağlaması, hem de patojen mikroorganizmaların etkisini engellemesi yanında ilk haftalarda sorun olan ishalleri de önler.

Buzağı yetiştirmede ayran içeceği nedir ?

  • Tam yağlı süt yoğurt kültürü (Doğal yoğurt) ile mayalanır.
  • Süt şekeri, süt asidi kültürü ile süt asidine fermente edilir.
  • Böylece sütün ısıtılmasına gerek kalmadan çok iyi uyumlu soğuk içecek olarak kullanılabilecektir.
  • pH değeri pH 4,0’e kadar düşeceğinden dayanıklık artar.

Ayran içeceğinin pozitif etkisi

  • Ayranın sindiriminde börkenekte pıhtılaşma olmaz.
  • Ayran içen buzağı sindirim sisteminde pH düşürücü etkiye sahiptir.
  • Patojen mikroorganizmaların (hastalık yapan) etkilerini engeller.
  • İshal tehlikelerini hemen önler.

Ayran İçeceği Ana Mayası Nasıl Hazırlanır?

  1. 50 litrelik ayran içeceği için 10 lt 30-35 °C olan yeni sağılan inek sütüne 500 gr doğal yğurt karıştırılarak mayalanır.
  2. Önce 10 lt olarak mayalanan süt kapalı olarak 20 °C de 15-20 saat bekletilir.
  3. İşlem hijyenik ortamda yapılır.
  4. Önleyici maddeler içeren içme sütü özelliğinde olmayan sütler buzağı beslemede ve ana maya yapımında kullanılmaz. Çünkü yoğurt bakteri kültürünün çalışmasını da engeller.

Ayran İçeceğinin Hazırlanması

  1. Ayran içeceği hazrılanması için 10 lt süt ile hazırlanan ana yoğurt, 60-70 lt kapasiteli bir bidona dökülür.
  2. Üzerine her 10 lt yoğurt için 50 lt yeni sağılmış inek sütü (30-35 °C) ilave edilir. Uygun karıştırıcılarla iyice karıştırılıp bidon ağzı kapatılır.
  3. Oda sıcaklığında bir sonraki öğün içirmeye kadar bekletilir.
  4. Ekstrem soğuklarda süt ısıtıcısı 2-3 saat 30 °C’ye ayarlanır.

Ayran İçeceğinin Kullanımı

  1. İçirmeden önce bidondaki ayran iyice karıştırılmalıdır.
  2. Ayran bidonundan gerekli olan içecek kadar ayran alınmalıdır.
  3. Isıtmaya gerek yoktur (minimum 10 °C)
  4. Ayran bidonunda kalan -20 ayran içeceği 50 lt’lik süt mayalaması için kullanılır (Ortam sıcaklığına göre kışın daha çok, yazın daha az).
  5. Bir sonraki öğün için kullanılarak sağım sıcaklığındaki inek sütü ayran bidonuna dökülür, iyice karıştırılır oda sıcaklığında bekletilir.
  6. Ağız sütünden ayran içeceğine geçiş 3. öğünden itibaren yapılır. Artan ayran içeceği oranı ile (⅔ ağız sütü + ⅓ ayran içeceği, ayran içeceğinin arttırıldığı oranda ağız sütü azaltılır) geçiş tamamlanır.

Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft - LfL - Information 2014 Tercüme eden: Prof. Dr. Cemal Sarıcan

NOT: Böyle önemli bir konunun Özevren.com.tr’de yayınlanmasına izin veren Grub Araştırma Enstitüsü Hayvan Besleme ve Yem Bitkileri Bölümü Direktörü Sayın H. Schuster’e Özevren Yem olarak teşekkür ederiz.

özevren