^
özevren

Bir Süt Hayvancılığı İşletmesi Durum Analizi Örneği

C. Sarıcan

Günümüz hayvancılığında yenilikleri izlemek ve uygulamak karlılığın önemli koşullarından biridir. Bir süt hayvancılığı işletmesinde tek amaç her sağılan hayvandan en yüksek verimi alma yanında süt üretim maliyetinin de göz ardı edilmemesi gerekir.

Bu bağlamda aşağıda bir işletme 7 adımda değerlendirilmiştir.

I . VERİM İYİLEŞTİRMEDE 1. Adım Durum analizi bir diğer deyişle durum tesbitidir.

1. Sağmal inekler:

Sağmal inekler verimlerine göre gruplandırılmış ve günlük rasyon çizelgede veriler rakamsal olarak takip edilebilir.

Yemleme durumunun tüketilen enerji, protein ve kuru maddede yüzde (%) ham selüloz olarak durum analizi yapılan işletmede hesaplanan uygulama verileri çizelgede gösterilmiştir.

Çizelgenin takibi için işletmenin uyguladığı rasyon-sonuç analizi;

Sağmal Gruplar 1 Çok Süt 2 Yeni doğuran 3 orta 4 orta az 5düşük 6ileri gebe Revir İşletme Ort.
Sağılan Hayvan Sayısı 87 86 91 89 86 72 14  
Günlük Ort. Süt (Kg) 32,5 33,9 27,0 23,0 18,6 13,9 22,5 25
Günlük Üretim (Kg) 2828 2915 2457 2047 1600 1001 315 13.163
Enerji Karşılığı Süt 39,4 39,6 30,5 26,1 24,3 20,9 38,3  
Protein Karşılığı Süt 40,1 42,0 35,0 30,2 28,3 24,5 40,9  
%Ham Selüloz/Kg Kuru Madde(KM) 17,4 17,6 19,7 21,0 22,1 23,3 18,5  

Değerlendirme; günlük rasyonda alınan verime göre enerji-protein dengesinin kurulması gerekir. Enerji ve protein metabolizmasında fazla enerji karaviğer yağlanmasının yanında genel yağlanmaya, fazla protein de karaciğer yetersizliğine neden olur. Ayrıca günlük rasyonda yüzde (%) ham selüloz / KG kuru madde % 18’in üzerinde olmalıdır.

2 . Düveler

Gönderilen çizelgede düveler:

  • -Gebe düveler
  • -Yeni tohumlanmış düveler
  • -İleri gebe düveler

olmak üzere üç grup altında yemleme programı yapılmıştır.

Değerlendirme:

Gruplama erkeklerle dişilerin ayrılma canlı ağırlığı 150 kg kabul edildiğinde; 150 kg canlı ağırlık ile ilk tohumlama ağırlığı  olan 350-375 kg canlı ağırlığa kadar (150 - 350 kg canlı ağırlık) olan dönemde damızlık düvelerin nasıl beslendiği çizelgede gösterilmediği için bu gruba ait değerlendirme yapılamamıştır.

Düveleri de doğuma kadar 700g günlük canlı ağırlık artışını geçmeyecek bir rasyon uygulanmalıdır. Bu varsayım esas alındığında, düve yemleme gruplarında rasyonda bulunması gerekli enerji, protein ve maksimum Kuru Madde (K.M) tüketimi aşağıda verilmiştir.

 

Gruplar

Gebe Yeni Tohumlanan İleri Gebeler 150-350 kg C.A. arası
Enerji (NEL)

Rasyonda 59,6 55,3 39,4 ?
Olması Gereken 36,1 39,8 43,5 ?
Protein (gr)

Rasyonda 1298 1226 720 ?
Olması Gereken 720 795 870 ?
Tüketim Kuru Madde
(K.M. ) kg
Rasyonda 12,7 12,7 8,8 ?
Maksimum Tüketim Olması gerekli 9 9,0 10,0 >9

3 . Analiz

İşletmede gerekli analizler düzenli yapılmalıdır. Örneğin  sütte % yağ, % protein ve üre

4. Rasyon Önerisi

Tarafımdan grup sayısı 4 alınarak

  • 20 kg altı süt verenler
  • 20-25 kg arası süt verenler
  • 25-30 kg arası süt verenler
  • 30-35 kg arası süt verenler

her grup için işletmeye özel süt yemi karışımı ( 20,4 HP ve 2700 ME - 7,1 NEL) yapılarak günlük yemlemede kullanılacak rasyon önerisi hesaplanmıştır.

Kabuller;

  • 1 kg süt için 3,28 NEL
  • 1 kg süt için 85 gr Ham Protein
  • 600kg canlı ağırlık için 35,5 NEL (Yaşama Payı - Y.P.)
  • 600kg canlı ağırlık için 475 gr Ham Protein (Yaşama Payı - Y.P.)

II . İşletmenin Amaçlarının Birlikte Tesbiti

Üretici + Danışmanlık + İşletme veterineri önerileri açıklıkla ortaya koyup görüşebilmelidir. Böyle bir ortamı, analizi yapılan işletmede iş etiği olarak görülmeli, taraflar açık fikirleri aralarında art düşünceye kapılamadan değerlendirmelidir.

III . Değerlendirme ve Amaca Yönelik önelmlerin alınması, gerçekleştirilmesi.

IV . Yemleme Önerilerinin Tanıtımı

Tarafımdan örnek Enerji protein dengesi rakamlarla ortaya konmuş, işletmede halen uygulanan kaba yem miktarlarını da aynen koruyarak Rasyon önerisi sunulmuştur. Bu önerinin İşletme sahibi + Danışman + İşletme veteriner hekimi tarafından şu andaki uygulama rakamları da ortaya konarak doğru ve yanlış tarafları raporlanmalıdır.

V. Önerilerin Uygulamaya geçirilmesi

Gruplarla ilgili verim düzeyleri incelendiğinde;

  • 32,5 ve 33,9 litre süt veren
  • 18,6 ve 13,9 litre süt veren

gruplar birleştirilebilir. Sürü ortalaması 25 lt/gün ideal bir sonuç.

VI . Düzenli kontroller yapılıp bir dosyada toplanmalıdır.

VII. Sürekli iyileştirme önlemlerinin yaşama geçirilmesi uygulanmalıdır.

Örnek web sayfası (www.ozevren.com.tr)

SONUÇ:

Anılan rakamsal değerlerin söz konusu olan işletmenin iş etiği sorumluluğu içerisinde değerlendirilmesi yanında işletmedeki maliyetlerin sürekli kontrol altında tutulması, stokların en az bir yıllık bir gereksinim için hesaplanması, teknolojik yeniliklerin izlenmesi, durum analizi yapılan işletmeyi daha da ileriye götürecektir.

I. YEMLEME GRUBU II. YEMLEME GRUBU
  Kg Fiyat(TL) Kg K.M. NEL HP Yem NEL HP K.M.
Saman 1 0,3 10,9 2,8 32   2,8 32  
Yonca 5 0,6 4,3 18,6 745   18,6 745  
Mısır Silajı 20 0,2 5,4 34,0 480   34,0 480  
Mısır 2:2 0,75 1,9 18,5 209   18,5 209  

İşletme Süt Yemi

20,5/2700

4 0,79 3,6 29,2 820 6 29,2 820  
Rasyonda Toplam 16,1 103 2286   117,6 2696 17,9
Olması Gerekli 103 2296   117,6 2689  
Enerji: 21,6 süt
Protein : 21,5 süt
Kuru Maddede Selüloz % 20,9
Enerji : 26,2 süt
Protein : 26,3 Süt
Kuru Madde Selüloz: ,5
20 litre altı süt 20-25 litre süt

 

 

III. YEMLEME GRUBU IV. YEMLEME GRUBU
  Kg Kg K.M. NEL HP Kg K.M NEL H.P.
Saman 2 1,7 5,6 64  2,5 2,2 7  80
Kuru Yonca 5 4,3 18,6 745  5 4,3 18,6  745
Mısır Silajı (%27 KM / Kg) 20 5,4 34,0 480  20 5,4 34  480
Mısır 2:2 1,9 18,5 209  2 1,8 16,8  190
İşletme Süt Yemi (20,5 H.P./2700 M.E) 8 7,2 58,3 1640 10 9 72,9  2050
Rasyonda Toplam 20,5 135 3138   22,6 149,3 3545
Olması Gerekli 135 3158     149,3 3544
Enerji: 31,8 süt
Protein : 31,5 süt
% ham selüloz/ Kg Kuru Madde : 19,4
Enerji : 36,4 süt
Protein : 36,4 Süt
% ham selüloz/ Kg Kuru Madde : 19,0
özevren