Bir Süt Hayvancılığı İşletmesi Durum Analizi Örneği
C. Sarıcan
Günümüz hayvancılığında yenilikleri izlemek ve uygulamak karlılığın önemli koşullarından biridir. Bir süt hayvancılığı işletmesinde tek amaç her sağılan hayvandan en yüksek verimi alma yanında süt üretim maliyetinin de göz ardı edilmemesi gerekir.
Bu bağlamda aşağıda bir işletme 7 adımda değerlendirilmiştir.
I . VERİM İYİLEŞTİRMEDE 1. Adım Durum analizi bir diğer deyişle durum tesbitidir.
1. Sağmal inekler:
Sağmal inekler verimlerine göre gruplandırılmış ve günlük rasyon çizelgede veriler rakamsal olarak takip edilebilir.
Yemleme durumunun tüketilen enerji, protein ve kuru maddede yüzde (%) ham selüloz olarak durum analizi yapılan işletmede hesaplanan uygulama verileri çizelgede gösterilmiştir.
Çizelgenin takibi için işletmenin uyguladığı rasyon-sonuç analizi;
Sağmal Gruplar | 1 Çok Süt | 2 Yeni doğuran | 3 orta | 4 orta az | 5düşük | 6ileri gebe | Revir | İşletme Ort. |
Sağılan Hayvan Sayısı | 87 | 86 | 91 | 89 | 86 | 72 | 14 | |
Günlük Ort. Süt (Kg) | 32,5 | 33,9 | 27,0 | 23,0 | 18,6 | 13,9 | 22,5 | 25 |
Günlük Üretim (Kg) | 2828 | 2915 | 2457 | 2047 | 1600 | 1001 | 315 | 13.163 |
Enerji Karşılığı Süt | 39,4 | 39,6 | 30,5 | 26,1 | 24,3 | 20,9 | 38,3 | |
Protein Karşılığı Süt | 40,1 | 42,0 | 35,0 | 30,2 | 28,3 | 24,5 | 40,9 | |
%Ham Selüloz/Kg Kuru Madde(KM) | 17,4 | 17,6 | 19,7 | 21,0 | 22,1 | 23,3 | 18,5 |
Değerlendirme; günlük rasyonda alınan verime göre enerji-protein dengesinin kurulması gerekir. Enerji ve protein metabolizmasında fazla enerji karaviğer yağlanmasının yanında genel yağlanmaya, fazla protein de karaciğer yetersizliğine neden olur. Ayrıca günlük rasyonda yüzde (%) ham selüloz / KG kuru madde % 18’in üzerinde olmalıdır.
2 . Düveler
Gönderilen çizelgede düveler:
- -Gebe düveler
- -Yeni tohumlanmış düveler
- -İleri gebe düveler
olmak üzere üç grup altında yemleme programı yapılmıştır.
Değerlendirme:
Gruplama erkeklerle dişilerin ayrılma canlı ağırlığı 150 kg kabul edildiğinde; 150 kg canlı ağırlık ile ilk tohumlama ağırlığı olan 350-375 kg canlı ağırlığa kadar (150 - 350 kg canlı ağırlık) olan dönemde damızlık düvelerin nasıl beslendiği çizelgede gösterilmediği için bu gruba ait değerlendirme yapılamamıştır.
Düveleri de doğuma kadar 700g günlük canlı ağırlık artışını geçmeyecek bir rasyon uygulanmalıdır. Bu varsayım esas alındığında, düve yemleme gruplarında rasyonda bulunması gerekli enerji, protein ve maksimum Kuru Madde (K.M) tüketimi aşağıda verilmiştir.
Gruplar |
Gebe | Yeni Tohumlanan | İleri Gebeler | 150-350 kg C.A. arası | |
Enerji (NEL) |
Rasyonda | 59,6 | 55,3 | 39,4 | ? |
Olması Gereken | 36,1 | 39,8 | 43,5 | ? | |
Protein (gr) |
Rasyonda | 1298 | 1226 | 720 | ? |
Olması Gereken | 720 | 795 | 870 | ? | |
Tüketim Kuru Madde (K.M. ) kg |
Rasyonda | 12,7 | 12,7 | 8,8 | ? |
Maksimum Tüketim Olması gerekli | 9 | 9,0 | 10,0 | >9 |
3 . Analiz
İşletmede gerekli analizler düzenli yapılmalıdır. Örneğin sütte % yağ, % protein ve üre
4. Rasyon Önerisi
Tarafımdan grup sayısı 4 alınarak
- 20 kg altı süt verenler
- 20-25 kg arası süt verenler
- 25-30 kg arası süt verenler
- 30-35 kg arası süt verenler
her grup için işletmeye özel süt yemi karışımı ( 20,4 HP ve 2700 ME - 7,1 NEL) yapılarak günlük yemlemede kullanılacak rasyon önerisi hesaplanmıştır.
Kabuller;
- 1 kg süt için 3,28 NEL
- 1 kg süt için 85 gr Ham Protein
- 600kg canlı ağırlık için 35,5 NEL (Yaşama Payı - Y.P.)
- 600kg canlı ağırlık için 475 gr Ham Protein (Yaşama Payı - Y.P.)
II . İşletmenin Amaçlarının Birlikte Tesbiti
Üretici + Danışmanlık + İşletme veterineri önerileri açıklıkla ortaya koyup görüşebilmelidir. Böyle bir ortamı, analizi yapılan işletmede iş etiği olarak görülmeli, taraflar açık fikirleri aralarında art düşünceye kapılamadan değerlendirmelidir.
III . Değerlendirme ve Amaca Yönelik önelmlerin alınması, gerçekleştirilmesi.
IV . Yemleme Önerilerinin Tanıtımı
Tarafımdan örnek Enerji protein dengesi rakamlarla ortaya konmuş, işletmede halen uygulanan kaba yem miktarlarını da aynen koruyarak Rasyon önerisi sunulmuştur. Bu önerinin İşletme sahibi + Danışman + İşletme veteriner hekimi tarafından şu andaki uygulama rakamları da ortaya konarak doğru ve yanlış tarafları raporlanmalıdır.
V. Önerilerin Uygulamaya geçirilmesi
Gruplarla ilgili verim düzeyleri incelendiğinde;
- 32,5 ve 33,9 litre süt veren
- 18,6 ve 13,9 litre süt veren
gruplar birleştirilebilir. Sürü ortalaması 25 lt/gün ideal bir sonuç.
VI . Düzenli kontroller yapılıp bir dosyada toplanmalıdır.
VII. Sürekli iyileştirme önlemlerinin yaşama geçirilmesi uygulanmalıdır.
Örnek web sayfası (www.ozevren.com.tr)
SONUÇ:
Anılan rakamsal değerlerin söz konusu olan işletmenin iş etiği sorumluluğu içerisinde değerlendirilmesi yanında işletmedeki maliyetlerin sürekli kontrol altında tutulması, stokların en az bir yıllık bir gereksinim için hesaplanması, teknolojik yeniliklerin izlenmesi, durum analizi yapılan işletmeyi daha da ileriye götürecektir.
I. YEMLEME GRUBU | II. YEMLEME GRUBU | |||||||||
Kg | Fiyat(TL) | Kg K.M. | NEL | HP | Yem | NEL | HP | K.M. | ||
Saman | 1 | 0,3 | 10,9 | 2,8 | 32 | 2,8 | 32 | |||
Yonca | 5 | 0,6 | 4,3 | 18,6 | 745 | 18,6 | 745 | |||
Mısır Silajı | 20 | 0,2 | 5,4 | 34,0 | 480 | 34,0 | 480 | |||
Mısır | 2:2 | 0,75 | 1,9 | 18,5 | 209 | 18,5 | 209 | |||
İşletme Süt Yemi 20,5/2700 |
4 | 0,79 | 3,6 | 29,2 | 820 | 6 | 29,2 | 820 | ||
Rasyonda Toplam | 16,1 | 103 | 2286 | 117,6 | 2696 | 17,9 | ||||
Olması Gerekli | 103 | 2296 | 117,6 | 2689 | ||||||
Enerji: 21,6 süt Protein : 21,5 süt Kuru Maddede Selüloz % 20,9 |
Enerji : 26,2 süt Protein : 26,3 Süt Kuru Madde Selüloz: ,5 |
|||||||||
20 litre altı süt | 20-25 litre süt |
III. YEMLEME GRUBU | IV. YEMLEME GRUBU | |||||||||
Kg | Kg K.M. | NEL | HP | Kg | K.M | NEL | H.P. | |||
Saman | 2 | 1,7 | 5,6 | 64 | 2,5 | 2,2 | 7 | 80 | ||
Kuru Yonca | 5 | 4,3 | 18,6 | 745 | 5 | 4,3 | 18,6 | 745 | ||
Mısır Silajı (%27 KM / Kg) | 20 | 5,4 | 34,0 | 480 | 20 | 5,4 | 34 | 480 | ||
Mısır | 2:2 | 1,9 | 18,5 | 209 | 2 | 1,8 | 16,8 | 190 | ||
İşletme Süt Yemi (20,5 H.P./2700 M.E) | 8 | 7,2 | 58,3 | 1640 | 10 | 9 | 72,9 | 2050 | ||
Rasyonda Toplam | 20,5 | 135 | 3138 | 22,6 | 149,3 | 3545 | ||||
Olması Gerekli | 135 | 3158 | 149,3 | 3544 | ||||||
Enerji: 31,8 süt Protein : 31,5 süt % ham selüloz/ Kg Kuru Madde : 19,4 |
Enerji : 36,4 süt Protein : 36,4 Süt % ham selüloz/ Kg Kuru Madde : 19,0 |